Recept na buchtičky jsem našla zde.
Recept na krém jsem našla zde.
Suroviny:
Buchtičky
- 400 g špaldové celozrnné mouky (částečně jsem dala i hladkou špaldovou mouku, ne celozrnnou),
- 2 žloutky,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- půl lžičky soli,
- 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citronu,
- 21 g droždí (1/2 běžné kostky),
- 250 ml mléka,
- 100 ml oleje.
Vanilkový krém
- 1 litr mléka,
- 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru,
- 50 g vanilkového pudinku,
- 10 g vanilkového cukru,
- 5 ks žloutků,
- 1/2 vanilkového lusku.
Postup:
- Nejprve si zaděláme na kvásek: Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. V misce smícháme lžičku cukru, trošku mouky, pár lžiček vlažného mléka, promícháme a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít.
- Mezitím si nachystáme vše ostatní. Smícháme mouku, cukr, sůl, kůru, olej, mléko a rozšlehané žloutky a na závěr vzejítý kvásek. Necháme kynout asi hodinu.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů a začneme z těsta rozdělovat cca 3 cm široké provázky. Pak je můžeme buď to krájet na kousky, nebo si provázky dáme na olejem vymazaný pekáč a budeme je krájet přímo na pekáči (to je možná trošku rychlejší postup). Na závěr buchtičky promažeme olejem, aby se pak daly oddělit.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Vanilkový krém: Krém připravíme tak, že dáme vařit asi 2/3 mléka (nejlépe v mlékovaru), přisladíme cukry a také dáme půlku lusku. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Do vařícího mléka vlijeme krémový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka a za neustálého prošlehávání směs převaříme, až mírně zahoustne. Do zahoustlé směsi zamícháme rozšlehané žloutky. Za stálého prošlehávání uvedeme krém téměř do varu.
- A můžeme dávat buchtičky polité krémem na stůl. :-)
Jo a jestli máte pocit, že je na mém blogu trochu přešpaldováno, tak to není jenom pocit, je to tak! :-) Špaldovou mouku asi miluju! :-)))