úterý 30. dubna 2013

Kuřecí na kari s jablky, cibulí a rýží

Každodenní vaření nebo aspoň ob den vaření je někdy pořádná dřina. Ne ani tak samotný úkon vaření, ale spíše vymýšlení pestrého jídelníčku, tak aby to chutnalo všem a tak, abychom nejedli pořád tři jídla dokola. A tak každý rychlý a zajímavý recept beru všemi deseti.


Tento recept jsem měla v kuchařce už dlouho a kdysi dávno jsem ho dělala. A nevím, jestli mě tehdy nezaujal nebo proč vlastně, že jsem ho od té doby už nedělala a přitom je taaak dobrý, netradiční a hlavně rychlý, což oceňuji nejvíc.

Kombinace jablek a cibule se někdo možná může bát, ale já říkám, nebojte se, jděte do toho! :-)

Inspirace zde

Suroviny:
  • kuřecí prsa (asi 3 ks), 
  • 2 větší cibule, 
  • 2 velká jablka, 
  • 1 smetana na vaření,
  • kari,
  • pepř,
  • sůl,
  • olej,
  • rýže.

Postup:
  1. Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme, opepříme, přidáme kari koření, trochu oleje a necháme chvilku odležet. Ideální je si maso naložit večer nebo aspoň ráno. Já to většinou ale nezvládnu a nevadí to. :-) 
  2. Maso osmahneme. Poté přidáme cibuli nakrájenou na stroužky (ne kostičky), jablka nastrouhaná na hrubo a lehce podusíme. 
  3. Pak přidáme smetanu a znova povaříme.
  4. Pokud se nám směs zdá na pohled moc mdlá, nevýrazná, přidáme ještě kari koření. Já směs mdlou trochu měla, ale koření jsem nepřidávala kvůli malému.
  5. K tomu jako příloha se výborně hodí kari rýže, což není nic jiného, než jen rýže uvařená v kari koření.



pondělí 22. dubna 2013

Rajská polévka z rajského protlaku

Když jsem byla malá, rajská polévka a omáčky nepatřily vůbec k mým oblíbeným jídlům, spíše naopak. Syrová rajčata jsem měla ráda vždy, ale takto rozvařená rozhodně ne. Je to zajímavé, jak se postupem času ty chutě mění a k dnešnímu dni patří rajská polévka k mým oblíbeným. I tu rajskou omáčku už si ráda dám. :-)


Ovšem chvilku mi trvalo, než jsem vychytala recept, který by byl opravdu dobrý a chutnal nám všem víc jak na sto procent. A bádala jsem a bádala a přišla na to, že tajemství dobré rajské polévky spočívá v použití dostatečného množství cukru. Ano je to možná divné, ale prostě bez toho cukru to nikdy nebylo ono. V mém receptu jsou to konkrétně tři lžíce.

Suroviny:
  • 1 velká cibule,
  • 1 polévková lžíce másla,
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké špaldové mouky,
  • 2 bobkové listy,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 4 hřebíčky,
  • sůl (1 až 1 a 1/2 lžičky soli),
  • 1 malá konzerva rajského protlaku,
  • 1,5 l vody,
  • 4-5 polévkových lžic rýže,
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru.
Postup:
  1. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kousíčky.
  2. Cibuli osmahneme na másle. Pak zaprášíme moukou, chvilku mícháme, aby se mouka pěkně spojila s máslem a pak zalijeme vodou. Přidáme bobkové listy, nové koření, hřebíčky a sůl.
  3. Pak přidáme ještě rajský protlak a povaříme asi 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme vylovit koření (bobkový list, hřebíček, nové koření) a tyčovým mixérem rozmixujeme cibuli.
  4. Poté přisypeme rýži a vaříme dalších 25 minut. Pokud moc spěcháte a chcete mít polévku rychleji, lze rýži vhodit hned s rajským protlakem a mixování vynecháme. Pak máme polévku uvařenou v polovičním čase. Je dobrá tak i tak. Ale přeci jenom raději mám tu cibuli rozmixovanou.
  5. Jakmile je rýže uvařená, přichází závěrečná dochucovací fáze. Přisypeme dvě polévkové lžíce hnědého cukru a ochutnáme. Pokud to ještě není ono, přidáme více cukru. Mně to zpravidla vyjde na tři polévkové lžice.
  6. Pozn. Pokud se zapomeneme a rýži vaříme déle a rozvaří se, tak to vůbec není na škodu. Někdy to dělám dokonce záměrně, tak nějak se ta rozvařená rýže do této polévky hodí. :-)

čtvrtek 18. dubna 2013

Pečené kuřecí karbanátky s mrkví

Tak nějak zjišťuji, že poslední dobou hrozně ráda pročítám jiné blogy a tím pádem zanedbávám trochu ten svůj. Když já se do toho čtení vždycky tak ponořím. :-)
Po hodně dlouhé době tady mám recept na oběd. Něco podobného jsem kdysi viděla u Martiny v kuchyni. Akorát jsem se k tomu dostala až teď. Karbanátky jsou moje velmi oblíbené jídlo. Dělám je zásadně pečené. Smažené jsem zkoušela jen jednou a zase jsem se ráda vrátila k těm pečeným. Jsou mnohem zdravější. A taky k nim vždycky dám nějakou zeleninu. Jako cibule a česnek, to je základ, to tam patří asi tak jako třeba sůl, ale moc ráda do karbanátků dávám i brokolici.

Ostatně dívám se, že na blogu mám již dva recepty na karbanátky - Zapečené masovo-brokolicové karbanátky se sýrem a Krůtí karbanátky - smažené nebo pečené jak je libo. Asi jsem na ty karbanátky nějak zatížená či co. :-)


Myslím, že co se surovin týče, tak se tento oběd dá považovat opravdu za zdravý. Strouhanku jsem použila celozrnnou. Nevím, zda se dá koupit v obchodě, já si ji dělám doma sama.

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prs,
  • 1 středně velká mrkev,
  • 2 středně velké cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • majoránka,
  • mletý pepř,
  • sůl,
  • strouhanka,
  • trocha oleje.
Postup:
  1. Kuřecí prsa si pomeleme (buď doma v mlýnku nebo poprosíme hodnou prodavačku v masně, aby nám maso namlela :-).
  2. Mrkev a cibuli si očistíme. Cibuli pokrájíme na malé kousíčky a mrkev si postrouháme na hrubo.
  3. Taktéž si očistíme česnek, který rozdrtíme.
  4. A pak už začneme tvořit směs. Do větší mísy si dáme maso, cibuli, mrkev, česnek, 2 vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pořádně promícháme. Pak postupně přidáváme strouhanku. Strouhanky dáme tolik, aby se nám se směsí dobře pracovalo a aby se nám dobře tvořily karbanátky.
  5. Do pekáče si dáme trochu oleje a pak už tvarujeme karbanátky, které skládáme vedle sebe na pekáč. Mně už to "karbanátkování" ke konci nebavilo, tak jsem ze zbytku udělala sekanou.
  6. Pekáč dáme do předehřáté trouby na 180-200 stupňů a pečeme 40-60 minut (záleží, jakou zvolíte teplotu). V polovině pečení karbanátky obrátíme. A ještě důležitá věc, po chvilce pečení podlejeme karbanátky vodou, aby se nám nepřipalovaly. Dělám to tak raději vždy.
  7. Podáváme s bramborovou kaší nebo čistě s bramborami.

pátek 12. dubna 2013

Pohankovo-špaldové perníky/sušenky

Recept na perníky už jsem na blog dávala kdysi v začátcích. Pro inspiraci se můžete podívat zde. Od té doby jsem dělala už spoustu dalších experimentů nejen na perníky. Jedním z nich je i dnešní recept. Chtěla jsem upéct perníky, které budou s nějakou zdravější mouku a bez použití klasického bílého cukru. Tak vzniklo tohle. Nakonec jsem to nazvala jako perníky nebo sušenky, protože mi nepřipadají jako typické perníky. Prostě něco mezi sušenkou a perníkem. Ale za to je můžeme péct kdykoliv během roku, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.


Nijak jsem je nezdobila, ale v průběhu toho, jak nám postupně mizely mě napadlo, jak by se daly ozvláštnit. Viz níže.

Inspirace zde

Suroviny:
na 2 plechy
  • 150 g hladce namleté pohankové mouky, 
  • 100 g hladké špaldové mouky,
  • 50 g másla, 
  • 1 vejce, 
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu, 
  • 2 lžíce mléka, 
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu, 
  • 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citrónu, 
  • špetka namletého hřebíčku a skořice (místo toho jsem dala špetku perníkového koření).

Postup:

  1. Změklého máslo utřeme s javorovým sirupem, mlékem a vejcem. Přidáme mouky smíchané s kořením, s kůrou citrónu a s práškem do pečiva a vypracujeme v hladké těsto. 
  2. Vložíme do sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 2 hodiny.
  3. Z těsta vyválíme 3 - 5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. 
  4. Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Vychladlé perníčky uložte v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně však 14 dnů (ovšem my je konzumovali hned a byly dobré i čerstvé :-)


Tipy na zpestření:
Pokud chcete z perníků/sušenek udělat trochu svátečnější variantu, tak je můžete slepit marmeládou, karobovou pomazánkou nebo taky karamelovým kondenzovaným mlékem či nutelou. Taky mě napadlo arašídové máslo, ale vzhledem k tomu, že perníky nejsou moc sladké, tak nevím, jestli by to bylo dobré.

Krémová polévka z červené řepy

Původně jsem k této polévce měla sepsaný velký proslov nebo to byl spíš proslov na téma zelenina syrová a vařená, ale nakonec jsem to vymazala. A prostě tady přináším recept na polévku z červené řepy, která je krásně červená, hutná a přitom se samou zeleninou. Snad vám bude chutnat. :-)


Na asi 6 porcí
Suroviny:
  • 1 středně velká červená řepa,
  • 2 středně velké mrkve,
  • 1 středně velká petržel,
  • 1 středně velká brambora,
  • špetka koření Horalka (nebo jiné oblíbené),
  • sůl (použila jsem asi 1 a 1/2 malé lžičky),
  • 1 PL másla (nebo oleje),
  • 1,5 l vody.

Postup:
  1. Červenou řepu si omyjeme, dáme do velkého hrnce a celou ponoříme do vody, vaříme asi 40-60 minut. Já tento krok dělám nejraději den předem.
  2. Řepu si oloupeme (pokud děláte vše v jeden den, tak prvně necháme vychladnout) a pokrájíme na kostičky.
  3. Mrkev, petržel a bramboru si očistíme (oloupeme) a taktéž pokrájíme na kostičky.
  4. V hrnci si rozehřejeme máslo (nebo olej) na něj dáme všechnu zeleninu a chvilku dusíme.
  5. Pak přilijeme vodu, koření a sůl a vaříme 15-30 minut tak, aby byla všechna zelenina měkká (většinou záleží na tom, jak moc byla uvařená řepa).
  6. Pak už jen tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžete úplně do hladka a nebo pár kousíčků v polévce nechat.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.

pondělí 1. dubna 2013

Kynutá dvoubarevná bábovka s karobem

A dneska tady mám ještě jednu bábovku, tentokrát pro milovníky kynutého těsta. Podle mě je to esteticky zajímavý recept, proto mě lákalo jej zkusit. Chuťově bych bábovku přirovnala k takové netradiční vánočce či mazanci. Netradiční je právě použití karobu. V původním receptu je použité kakao, takže klidně karob vyměňte za kakao. A co je na těstě ještě zvláštní je použití kefírového mléka místo obyčejného mléka.

Původní recept, který prošel několika úpravami, jsem našla v Martinině kuchyni a tímto ji děkuji za inspiraci. :-)




Pokud byste chtěli recept trochu ozdravět, doporučuji použít polohrubou špaldovou mouku.

Suroviny:
  • 400 g polohrubé pšeničné mouky + ještě hrstka mouky,  
  • 75 g třtinového cukru, 
  • 70 g rozpuštěného másla, 
  • 1 vejce, 
  • 200 ml kefírového mléka,
  • 1/4 lžičky soli, 
  • 1 balení sušeného droždí,
  • 1 lžíce karobu,
  • trocha oleje,
  • trocha granka,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.

Postup:
  1. Máslo si rozpustíme. Pak k němu přidáme kefírové mléko a promícháme. Tekutá směs by měla být vlažná. 
  2. V míse smícháme 300 g mouky, cukr, sůl, sušené droždí a rozšlehané vejce.
  3. Tekutou směs přilijeme k suché a pořádně mícháme (u nás říkáme, že zamísíme těsto :-). Postupně přidáváme zbylých 100 g mouky. Lépe se těsto mísí, než kdybychom tam dali hned plnou dávku mouky.
  4. Pak si těsto rozdělíme na dvě části a do jedné části přidáme lžíci karobu, kterou jsme si rozpustili v trošce vody. Zamíchat karob do těsta nebylo zrovna jednoduché. Nepodařilo se mi udělat krásné jednolitě tmavé těsto, ale to ničemu nevadí, nedělejte si s tím starosti. Bude potřeba přidat i trošku mouky, proto voda s karobem těsto udělá trochu lepivější, takže určitě přidejte mouky tak, aby se těsto nelepilo.
  5. Obě těsta necháme vykynout.
  6. Bílé a karobové těsto rozválíme. Karobové těsto položíme na světlé těsto, potřeme troškou oleje a posypeme grankem. Svineme do závinu a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Necháme ještě chvíli vykynout.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů  40 - 45 minut při teplotě 180°C. 
  8. Bábovku necháme ve formě vychladnout, pak ji vyklopíme. Krájíme, až je bábovka úplně studená.

Pokud máte rádi karob, tak moje další recepty s karobem jsou zde.

Banánovo-špaldová bábovka

Tento recept jsem nedávno našla u Madly v kuchyni a bylo jasné, že na něho jednou dojde. A už došlo. :-) Já nemám obecně buchty s banánem moc ráda. Přitom samotný banán miluji. Ale musím říct, že po upečení a snědení této bábovky měním názor. A to není apríl. :-) Taky jsem přišla na to, čím to asi je, že mi ty předchozí banánové buchty moc nechutnaly. Banánová buchta/bábovka musí být opravdu dobře upečená. A na její pečení si musíte vymezit potřebný čas a být trpěliví a vytáhnout ji skutečně až tehdy, jakmile bude špejle zabořená do buchty úplně čistá.


I když Madla psala, že pekla bábovku hodinu. Já ji pekla asi 80 minut.

Suroviny:
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • 1/3 hrnku oleje,
  • 1 hrnek rozmačkaných banánů (buď 3 velké nebo 4 malé),
  • 1 hrnek hustého jogurtu (použila jsem Hollandii),
  • 1 hrnek polohrubé mouky (lze použít polohrubou špaldovou),
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky (ne celozrnné),
  • 1 balíček kypřicího prášku bez fosfátů,
  • 1 lžíce koření do perníku.

Postup:
  1. Jako první jsem si rozmačkala banány a dala do hrnku, abych viděla kolik jich je. Já jsem měla 4 menší banány a vyšlo mi to tak na 270 ml. Tím jsem si určila velikost mého hrnku. Jasně, můžete si klidně říct, že použijete standardní velikost hrnku 200 ml nebo 250 ml a banán, co vám zbyde, prostě sníte, ale já chtěla použít všechny banány výhradně do bábovky.
  2. Vejce smícháme s cukrem a olejem. Přidáme rozmačkané banány a jogurt a dobře promícháme. 
  3. Přisypeme mouky, prášek do pečiva a perníkové koření.
  4. Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 70-80 minut (záleží na velikosti formy a taky na tom, jak velký hrnek jsme použili). Raději ale už po hodině průběžně zkoušíme vpichem špejle, zda už není bábovka hotová.
  6. Po vytažení z trouby necháme bábovku čtvrt hodinky vychladnout a poté vyklopíme z formy.