čtvrtek 20. prosince 2012

Vánoční pečení 2012

Tak a hotovo. I když pořád mám choutky ještě něco upéct, tak už jsem se umírnila a řekla si, že to stačí. Tloustnu už teď a to teprve to největší besedování a svátkování, které je vždy doprovázené plnými talířky jídla, příjde.
A já jsem bohužel člověk, kterému roste chuť při pohledu na cokoliv sladkého. Takže jsem to letos už uzavřela. A takto vypadá naše krabice, která je tvořená z mých výtvorů a taky jsou tam dva výtvory mé maminky, se kterou jsme si udělaly takovou výměnu. Jo ještě tam chybí perníky, ty mi mamča teprve dodá.


Recepty na jednotlivé cukroví jsou většinou na mém blogu již někde uvedené (aspoň na ně odkážu) a ty co nejsou, tak doplním teď.

Alternativní linecké cukroví
Vkládala jsem jej na blog nedávno. Pekla jsem dva druhy a plnila buď marmeládou nebo karobovou pomazánkou.



Dětské špaldové sušenky s hroznovým cukrem

Tyto sušenky jsou oblíbenými sušenkami mého syna a vlastně je dělám jen pro něj. Můžete vykrajovat jakékoliv tvary.


V mé krabici s cukrovím najdete tyto sušenky ve tvaru autíček. Ty mají u nás doma teď veliký úspěch. Do původního receptu jsem akorát přidala o 30 g více másla.



Ovocný ořechový chlebíček

Tento chlebíček je v mém předposledním příspěvku, tak asi netřeba komentovat.



Griliášové oplatky
Recept na tyto oplatky na mém blogu ještě není a vlastně jsem je ještě nikdy sama nedělala. Je to oblíbený recept mojí mamky. Nejsou pečené, je jich vždycky moc, jsou trvanlivé a sklízí každoročně velký úspěch.




Suroviny:
  • 250 g krystalového cukru upálit na karamel, přidat
  • 1 kondenzované mléko,
  • 1 rozpuštěnou Heru (máslo),
  • 250 g mletých vlašských ořechů.
Postup:
  1. Cukru v kastrolu upálíme na karamel, pak přidáme máslo a kondenzované mléko a hlavně pořád mícháme a mícháme. Občas se z toho udělá taková pevná hmota a je s tím fakt práce, ale ta hmota se dá zase dobře rozmíchat.
  2. Pak přidáme mleté ořechy a vaříme asi 7 minut.
  3. Hmotu natřeme na dortové oplatky, zatížíme a necháme ztuhnout.
  4. Potom můžeme pokrájet a máčet v čokoládě. Mamka už tu čokoládu nedává, máme to rádi i tak.

Čokoládové cookies Hanky Zemanové
40 sušenek



Suroviny:
  • 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový),
  • 10 lžic javorového sirupu (měla jsem jen datlový),
  • 250 g celozrnné špaldové mouky (dala jsem částečně i hladkou),
  • 1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů),
  • 3 lžíce kakaa (nebo 2 lžíce karobu),
  • 100 g čokolády.
Postup:
  1. Olej promícháme metlou se sirupem. Potom vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
  2. Tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů cca 15 minut.
  3. Ihned po dopečení s nimi nemanipulujeme a necháme je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

Datlové sušenky Hanky Zemanové pečené mojí mamčou

Tyto sušenky mi napekla moje mamka. Sama jsem byla zvědavá, jak dopadnou. Prý s nimi bylo víc práce, ale výsledek stojí určitě za to a jsem ráda, že se moje mamka dala taky na alternativní pečení a zkusila něco i z těch mých pokusů. A mimochodem moc se ji povedly.
Uvádím recept, tak jak je v kuchařce Hanky Zemanové. Jestli v něm mamka něco málo pozměnila, to nevím, neptala jsem se, každopádně nic zásadního, pač suroviny jsem ji kupovala. :-)


Suroviny:
  • 240 g špaldové hladké mouky,
  • 60 g celozrnné špaldové jemně mleté,
  • 2 čl kypřícího prášku bez fosfátů,
  • 1 čl skořice,
  • 1 čl pravé vanilky,
  • 180 g másla pokojové teploty,
  • 100 g datlového nebo rýžového bio sirupu,
  • 100 g lískových oříšků,
  • 150 g sušených datlí (měkkých!),
  • 1 pl citronové šťávy.
čokoládová poleva:

200 g čokoládových peciček nebo 200 g hořké biočokolády a 30 g palmového či kokosového tuku

Postup:
  1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 cca 10-15 minut - začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tj spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.
  2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky. Krájejte jen měkké datle, aby pak v pečivu nebyly příliš tvrdé kousky.
  3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. ( Můžete ho tam nechat klidně i týden).
  4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát" v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát (síly tak 4-5mm). Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
  5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
  6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě a není nutné přidávat tuk. Jinak, nemáte-li je, tak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.
  7. Vychladlé obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).

sobota 15. prosince 2012

Ovocný ořechový chlebíček

Pokud rádi zobáte sušené ovoce v kombinaci s nějakými oříšky, tak vás určitě potěší tento recept. Oproti jiným vánočním receptům má tu výhodu, že je rychlý na přípravu. Pokud tedy do přípravy nezapočítávám louskání vlastních vlašských ořechů, které jsem absolvovala já. :-)


Inspiraci jsem našla na webu jimejinak.cz a musím říct, že se autorkám opravdu povedl.
Skupinu ovoce zastupují fíky, datle a rozinky. Ale umím si to dost dobře představit i s meruňkami a švestkami (to místo fíků a datlí).



Suroviny:
  • 200 g sušených fíků,
  • 200 g sušených datlí,
  • 200 g rozinek,
  • 200 g mandlí (dala jsem jen 100 g a použila jsem plátky),
  • 200 g vlašských ořechů (dala jsem asi 270 g),
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce sladěnky,
  • 300 g špaldové hladké mouky (nebo třeba běžné pšeničné),
  • vejce na potření.

Postup:
  1. Fíky, datle, rozinky, mandle a vlašské ořechy nakrájíme na drobné kousky. 
  2. V míse si našleháme vejce a sladěnku. 
  3. Do vaječné směsi postupně přimícháme nasekanou směs ovoce a ořechů tak, aby bylo vajíčkem obalené každé ovoce a ořech.
  4. Pak už postupně přimícháváme špaldovou mouku. První to jde míchat vařečkou, ale velice rychle směs houstne a už musíte použít ruce. Trochu si při vypracování těsta zaposilujete svaly, ale vydržte, nezoufejte, brzy se vám těsto krásně spojí v jeden hutný celek. 
  5. Vlhkýma rukama pak těsto rozdělíme na tolik částí, kolik chcete mít válečků. Autorky doporučují vypracovat válečky asi 5 cm v průměru a cca 15 cm dlouhé (nebo zvolte jakýkoliv jiný rozměr).
  6. Dáme na vymazaný plech nebo pečící papír (použila jsem ten papír), potřeme vajíčkem.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů až jsou válečky zespodu růžové. Mně to trvalo tak cca 20-25 minut. 
  8. Po vychladnutí balíme do alobalu a ukládáme do chladu. Před podáváním krájíme na tenké plátky. 
Samotný výsledek možná trochu klame svým vzhledem. Nejen mně to připomínalo masovou sekanou. :-)


I samotné kousíčky tu sekanou připomínaly. Ale nebojte, nemá to s masem nic společného a podle mě je to opravdu dobrota a takové odlehčení k lineckému.


pátek 14. prosince 2012

Alternativní linecké cukroví

Přípravy na Vánoce pomalu vrcholí a nejedna domácnost je provoněná cukrovím. Přiznám se, že mám adventní čas velmi ráda a na Vánoce se vždycky moc těším. Mám ráda vše, co k Vánocům patří - ať už beru v potaz duchovní stránku Vánoc nebo takovou tu materiálnější jako vymýšlení dárků, nakupování, balení, těšení se na to, jak bude obdarovaný potěšen, pečení cukroví a pak taky krátké dny, dlouhé večery, zima a když je k tomu ještě sníh, tak to nemá chybu. :-)
Můj blog je o jídle, takže teď už k tomu cukroví. :-)

Letošní Vánoce jsem pojala ve stylu alternativního pečení. Záměrně používám slovo alternativní, protože trošku začínám být alergická na to slovo zdravý, zdravá, zdravé. :-) Prostě určité věci se snažím doma zavádět jako samozřejmost a ne jako zvláštnost.

Ne že bych neměla ráda klasické linecké, perníky a já nevím co všechno se dát ještě považovat za tradiční vánoční cukroví. Jsem odmala veliký mlsoun a Vánoce pro mě taky vždy znamenaly cpaní se a nabírání kil. :-) A taky mi pak nebývalo dobře od žaludku. Takže letos jsem to pojala jinak. A vedlo mě k tomu i to, že náš syn už je ve věku, kdy chce jíst vše, co vidí (je v tomto holt po mě :-)) a nerada bych ho učila na přemíru bílého cukru. Takže to je takové krátké vysvětlení mého letošního počínání.

Žlutější linecké je kukuřično-špaldové,
to více hnědé je špaldové linecké

Mimochodem můj dědeček, který už bohužel není dlouho mezi námi, byl cukrář z povolání a tradiční zákusky a cukroví u nás bylo na denním pořádku nejen o Vánocích. Takže pokud budete chtít péct klasiku, tak recept od mého dědy cukráře mám z loňských Vánoc zde. Akorát teď když už mám více informací jako loni, bych nepoužívala žádné barevné polevy nebo ty barevné tyčinky, protože je to plné nedobrých éček a to přeci dětem péct nebudeme nebo snad ano?

A jen tak k upřesnění, moje alternativní linecké není synonymem dietní, nízko kalorické, po kterém se nedá přibírat. Určitě dá. Kaloricky bude určitě stejně hodnotné jako klasika, akorát do těla dostáváte i různé prospěšné látky a ne jen tzv. prázdné kalorie.

KUKUŘIČNO-ŠPALDOVÉ LINECKÉ BEZ CUKRU
zdroj: http://www.jimejinak.cz/2011/12/slepovane-linecke-cukrovi/

Suroviny:

Suchá část
  • 3 šálky špaldové hladké mouky,
  • 3 šálky kukuřičné hladké mouky,
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (použila jsem Rapaduru = sušená třtinová šťáva),
Mokrá část
  • 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku (použila jsem máslo),
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce sladěnky,
Posyp a potření pečiva
  • marmeláda bez cukru (měla jsem s cukrem, ale domácí)
  • karobová poleva (recept viz níže), vlašské ořechy, kokos
Pozn. V receptu nebylo uvedeno, kolik ml je 1 šálek, což byl pro mě kámen úrazu. Šálek jsem použila určitě větší, pač jsem to musela nastavovat více máslem a vejcem. Takže jsem došla k závěru, že 1 šálek = 150 ml. Jako mouky se dá přidat když tak vždycky, když by se to lepilo.

Postup:
  1. Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou. 
  2. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou. 
  3. Zabalíme do fólie a necháme odležet. 
  4. Vyválíme těsto a vykrajujeme tvary dle vlastní volby.
  5. Pečeme na 180 stupňů na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru, až je spodek růžový (což u mě bylo tak cca 10 minut). 
  6. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
  7. Na druhý den, až je marmeláda pěkně zatuhlá, tak poléváme karobovou polevou a dozdobíme případně ořechem nebo kokosem.



ŠPALDOVÉ LINECKÉ S RÝŽOVÝM SIRUPEM dle Hanky Zemanové
zdroj: http://www.azrodina.cz/4693-zdrave-a-vyborne-vanocni-cukrovi-recepty

Suroviny:
  • 300 g špaldové mouky (200 g hladké špaldové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky),
  • 200 g másla,
  • 100 g rýžového sirupu.

Postup:
  1. Suroviny zpracujeme v těsto a vychladíme v lednici minimálně 1 hodinu.
  2. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme tvary dle vlastní volby.
  3. Pečeme v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut. 
  4. Po úplném vychladnutí můžeme slepovat např. marmeládou, já ale zvolila Carobovou pomazánku Sladstar, což se mi zdá jako úplná bomba. Carobovou pomazánku dělá více výrobců, stačí si jen vybrat.
Carobová pomazánka

Karobová čokoládová poleva
Zdroj: http://www.jimejinak.cz/2011/12/cokoladova-poleva-z-karobu/

Suroviny:
  • 1 lžíce palmového tuku (dala jsem máslo),
  • 1 lžíce sladěnky,
  • 2 lžíce karobu,
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolady, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo sojové smetany, kokosového krému či jiného rostlinného mléka) (neměla jsem, dala jsem navíc lžíci karobu),
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 2 lžičky sypaného agaru,
  • šálek horké vody,
  • pár lžic studené vody.

Postup: 
  1. Obilnou kávu, karobový prášek, agar a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.  
  2. V kastrolu rozehřejeme palmový tuk (máslo) a na horký přidáme sladěnku. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel. 
  3. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu. 
  4. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. 
  5. Jen chvilku povaříme a hned zdobíme linecké. Vždy po jednom kousku jsem linecké namáčela přímo do kastrolu. Po čase až mi poleva zatuhla už to tímto stylem nešlo, tak jsem si polevu dala do zdobítka (mám takový ten píst) a zdobila tím.
A ještě další zajímavé info k polevě z webu www.jimejinak.cz
Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a sušené mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí.
Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.