úterý 23. října 2012

Celozrnné citronové muffiny slazené stevií

Tak tohle byla moje premiéra ve dvou oblastech. Ta první asi není nijak zajímavá. Jde o to, že jsem se dlouho chystala udělat citronové muffiny. Tak nějak jsem měla představu toho, že udělám krásně žluťoučké muffiny, ze kterých bude cítit citron horem dolem. To se mi bohužel nepodařilo a v tomto směru jsem byla zklamaná. Můj neúspěch jsem přikládala tomu, že jsem nepoužila čerstvé citrony, ale sušenou kůru a hotovou citronovou šťávu. Taky jsem si říkala, že možná jsem přespříliš změnila původní recept a tak co bych taky čekala že. Neuvádím tedy zdroj, ze kterého jsem čerpala recept, protože jsem ho předělala tak, že z původního receptu zbylo možná jen použití dvou vajec. :-)


Druhou oblastí mé premiéry bylo použití stevie jako sladidla.
Stevie sladká je 100% přírodní sladidlo. Komplex látek obsažených ve stevii je asi 100-300x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr. Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen z asi 12%.
Jako první využívaly rostlinu kmeny známé jako Guarání v Paraguayi a Brazílii. Sladili si s ním a používali ho také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).
Dneska se dá sehnat v podobě prášku, tekutého extraktu, tabletek nebo si můžete zakoupit rostlinku jako takovou a vyrábět si z ní sladidlo sami. Dají se koupit i sušené listy. Já mám zkušenost zatím jen se sušeným práškem. A protože se toho použije při pečení opravdu malinko, tak my to vydrží na hodně dlouho.

Zatím jsem zkoušela péct tyto muffiny, v nich byste to vůbec nepoznali, pak jsem pekla sušenky, taky byste to nepoznali a sladila jsem si s ní tvaroh a ten mi teda nepřišel úplně nejlepší. Připomínalo mi to umělá sladidla. Ale na rozdíl od umělých sladidel není vůbec škodlivá, spíše naopak zkoumají se její pozitivní účinky, kdy může působit proti vysokému krevnímu tlaku, depresím, únavě.


Tuto stévii prášku jsem zakoupila v prodejně zdravé výživy. Omlouvám se za kvalitu fotografie, ale tak snad pro ilustraci stačí a v obchodě byste ji poznali. Na etiketě je psáno, že je 100x sladší jak řepný cukr.



Suroviny (na 24 malých muffinů nebo 12 velkých):
  • 1 a 1/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
  • 1/4 hrnku hnědého cukru,
  • 1/3 malé lžičky stévie v prášku (příště bych dala i o něco méně),
  • 1/4 hrnku oleje,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku mléka nebo o něco méně,
  • 1 a půl malé lžičky bezfosfátového prášku do pečiva,
  • šťáva z 1 citronu (použila jsem již hotovou citronovou šťávu od Alnatury z DM asi 4 malé lžičky),
  • kůra z 1 BIO citronu (použila jsem kupovanou kůru).
hrnek = 250 ml

Postup:
  1. Vejce, hnědý cukr a stévii ruční metličkou rozšleháme. 
  2. Přidáme olej a znova šleháme.
  3. Pak přidáme mouku a prášek do pečiva a směs pořádně rozmícháme.
  4. Dále přilijeme citronovou šťávu a kůru.
  5. A pak už postupně přidáváme mléko, tak aby nám vznikla středně hustá směs. Spíš je to takové řidší těsto.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu asi 15 minut.

A jaké vlastně muffiny byly? Musím říct, že měly zvláštní kombinaci chutí, která lehce připomínala citron a i když jsem měla jinou představu, jak budou chutnat, tak byly nakonec velmi dobré. Vylepšit by se daly použitím např. 1/2 hrnku rozinek nebo 1/2 hrnku kandovaného ovoce, pak by asi neměly chybu. :-)

čtvrtek 4. října 2012

Bramboráky z červené řepy

Červená řepa je pro mě malý zázrak přírody. :-) Zní to možná trochu blbě, ale vždycky když ji zpracovávám, žasnu nad tou nádhernou barvou, kterou můžeme v přírodě najít. Mám od ní vždycky krásně krvavé ruce a stačí opravdu jenom malinkatý kousek a hned je všechno červené. Taky se mi podařilo trochu ji nešikovně zmáčknout a hned jsme měli červené kapičky po celé kuchyni. :-)


Jak se tak ale dívám, recept z červené řepy tady mám zatím jen jeden, což jsou Těstoviny s červenou řepou a balkánských sýrem. Přitom jsem toho dělala z červené řepy už mnohem více. Nevadí, já to sem časem doplním, opravdu. :-)
Tyto bramboráky byly ale skutečně vynikající. Proto moc nedokážu pochopit, že malému nechutnaly, přitom červenou řepu třeba v polévce nebo buchtě má moc rád. Tak nevím. Každopádně mně teda připadaly hodně dobré. :-)


Recept jsem čerpala zde. Tam teda píšou použít syrovou červenou řepu, já už ji měla předem uvařenou, tak jsem dala uvařenou. A co se týče poměru surovin, může být úplně libovolný. Kdo chce přidat brambory, ať přidá, nebo naopak přidat více mouky, aby bylo těsto hutnější. Záleží na každém, pokazit se to podle mě nedá. Aspoň doufám. :-)

Suroviny:
  • 250 - 300 g uvařené červené řepy,
  • 2 středně velké brambory,
  • 1 malá cibule nebo 1/2 střední cibule,
  • 1 větší stroužek česneku,
  • 2 vejce,
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké špaldové mouky (nebo klidně obyčejné hladké),
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky,
  • sůl,
  • majoránka,
  • případně pepř,
  • olej na smažení.

Postup:
  1. Červenou řepu si uvaříme. (Pro toho, kdo ještě nevařil červenou řepu. Řepu si pořádně omyjeme, dáme do vody tak, aby v ní byla řepa úplně celá a nečouhal ani kousek. :-) Vaříme asi 1 hodinu, po hodině zkusíme zapíchnout vidličkou, zda už je řepa měkká. Zapíchnutí vidličkou neděláme přiliš často.) Jinak na internetu jsem viděla bramboráky ze syrové řepy, takže asi by se tento delší krok dal vynechat.
  2. Řepu si oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Cibuli si očistíme a pokrájíme na malinkaté kousíčky a přidáme k řepě.
  4. Pak si nachystáme česnek, rozmáčkneme ho a přidáme ke směsi.
  5. Brambory si oloupeme a nastrouháme také nahrubo.
  6. A pak už přidáme jen vajíčka, mouky, sůl, majoránku, případně pepř.
  7. Na pánvi lžičkou tvarujeme placičky a opékáme po obou stranách.

středa 3. října 2012

Krůtí kousky s červeným zelím a bramborami

Dívám se dívám, že za měsíc září jsem přispěla pouze čtyřmi recepty. Bída bída. :-) Snad bude říjen lepší. Nechcete dojít někdo k nám fotit mi ta jídla? :-D Totiž téměř denně u nás vznikají nová jídla, občas i velmi dobrá, občas se to teda nedá jíst, ale můj hodný manžel to tiše přetrpí. :-D Akorát v tom rychlém kolotoči jsem ráda, že stihnu dát všem jídlo na talíř a foťák už do ruky nezvládnu. Ale tak časem to vychytám třeba všechno. :-)
Toto jídlo jsem měli už dááávno, to jsem ještě fotila. :-)) Mému muži velice chutnalo to maso. Bylo pro nás skutečně netradičně naložené, tu netradiční chuť udělal nejspíš med. Jinak zelí manželovi tolik nechutnalo, mně teda jo a náš nejmenší strávník si dal od každého něco. :-)


Inspirovala jsem se zde, ale recept jsem poupravila dle dostupných surovin.

Suroviny:
  • 500 g krůtích prs,
  • 3 PL oleje (odhadem - můžete dát méně i více),
  • 3 PL medu,
  • gulášové koření,
  • mletý pepř,
  • nové koření,
  • 1 lžička sušeného zázvoru,
  • sůl,
  • cibule,
  • červené zelí,
  • hrst rozinek,
  • 1 lžička javorového sirupu,
  • 1 vrchovatá lžička bramborového škrobu.

Postup:
  1. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů.
  2. Krůtí prsa nakrájejte na malé kousky. 
  3. Přidejte k nim olej, med, gulášové koření, pepř, nové koření, špetku soli a zázvor. Vše důkladně promíchejte. Můžete dát odležet, klidně do druhého dne, ale já to nedělala, nebyl čas. :-)
  4. Krůtí kousky naskládejte na pekáč a dejte do rozehřáté trouby. Zapékají se tak 40 minut, ale vždy radši kousek vyzkouším.
  5. Mezitím si pokrájejte cibuli a červené zelí.
  6. Ve větší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli a červené zelí, osolte, posypte rozinkami, přikápněte javorový sirup a krátce opečte. Pak podlijte trochou vody a duste doměkka.
  7. Před dokončením zelí zalijte trochou vody, do které prvně rozmícháte lžičku bramborového škrobu. Promíchejte a krátce povařte. A hotovo.
  8. Podáváme s vařenými bramborami.