pátek 31. srpna 2012

Celozrnná pizza

Upéct opravdu dobrou celozrnnou pizzu byl můj dlouhodobý sen. :-) No slovo sen se k pečení pizzy možná asi tolik nehodí, tak dejme tomu spíš plán. :-) Když jsem ještě chodívala do práce a manžel nemíval ode mě nachystané obědy na každý den, tak si sem tam dával kupovanou pizzu. Poté co jsem ale začala víc a víc studovat zdravou výživu, tak jsem pizzu doma úplně zakázala. :-) Ale aby manžel nepřišel zkrátka, chtěla jsem mu udělat nějakou tu domácí.

První pokus o pizzu neskončil moc nadvakrát. Jednalo se o jogurtové těsto, které bylo chuťově nemastné neslané. To by možná tak ještě nevadilo, sůl by to asi vylepšila. Ale pracovalo se s ním příšerně. Zalíčené jsem měla všechno a bylo to pěkná piplačka. Náplň jsem si zkoušela vymyslet svoji vlastní a to taky nedopadlo. Takže celkově neúspěch.

K dalšímu pokusu o pizzu mě inspirovala Lucie svým zeleninovým koláčem. Když jsem uviděla její recept, tak jsem si hned řekla, to je ono, to musím zkusit, to bude třeba ta vysněná pizza. :-) A ono opravdu. Těsto bylo fakt výborné (malinko jsem ho teda měla jinak jak Lucie, ale opravdu malinko :-). Náplň jsem teda riskla a zkusila si vymyslet svoji. Rajčata tak nějak k pizze patří a s tou cuketou mě taky inspirovala Lucie. A to ostatní jsem vyzkoušela a musím říct, že to snad i vyšlo. :-)


Říkala jsem si, že si to musím dát hnedka na blog, protože už jsem se párkrát přistihla, že svůj blog beru i jako svoji domácí kuchařku. A když už se teda něco osvědčí, tak to musím radši zaznamenat, pač jsem člověk zapomnětlivý. :-)
Fotky jsou tentokrát z mého obyčejného neobyčejného mobilu :-). Ve foťáku nebyla karta a nebyl čas ji doma hledat, protože dítě bylo hladové a ospalé. :-)

Suroviny:

Na těsto:
  • 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky,
  • 3/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 125 ml vody,
  • 1 malá lžička soli.
Na náplň:
  • 80 g Gervais original (odpovídá to jednomu malému balení),
  • 3 PL smetany na vaření,
  • 1 PL neochuceného pomazánkového másla,
  • 80 g kuřecí šunky E-free (pokud uzeniny, tak doma kupujeme už jen tyto E-free varianty, E250 dusitan sodný je totiž ve všech, i v některých BIO bohužel),
  • 2 rajčata,
  • 1/2 cukety možná trochu míň,
  • sýr zottarella nebo mozzarella (cca 125 g),
  • sůl,
  • sušená bazalka,
  • trošku majoránky.

Postup:
  1. Nejprve si vypracujeme těsto. Smícháme všechny mouky, přidáme sůl, olej a vodu. Promícháme nejprve vařečkou a pak už rukama vypracujeme. Rukama to jde opravdu nejlíp, vařečka už by na to nestačila. Já jsem si těsto předpřipravovala den dopředu, zabalila jsem ho do fólie a dala do ledničky, abych měla při dopoledním kolotoči míň práce. Jinak si myslím, že se s ním dá pracovat hned. 
  2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
  3. Cuketu si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do misky, přidáme sůl a majoránku a pořádně promícháme, aby se sůl a koření dostalo všude.
  4. Pak si nakrájíme rajčata, opět dáme do misky (dala jsem do druhé), osolíme, přidáme bazalku a pořádně promícháme.
  5. Následuje příprava tekuté směsi. Nakrájíme si šunku na malé kousíčky, dáme do misky, přidáme gervais, pomazánkové máslo a smetanu a pořádně promícháme.
  6. Ještě si pokrájíme sýr na tenké plátky.
  7. Na plech si dáme papír na pečení.
  8. Těsto si na vále pořádně rozválíme. Snažila jsem se vytvořit útvar o velikosti plechu. Pak jsem ten útvar předělala na plech, šlo to lehce, vůbec se to netrhalo a konce těsta jsem trochu zakulatila, aby to připomínalo onu pizzu. Pak jsem na těsto dala tekutou směs, přidala jsem cuketu, rajčata a na závěr sýr zottarella.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 35 - 40 minut.

Když jsem šla krájet pizzu, byla jsem trochu zklamaná, že mi to moc nešlo a bála jsem se, že bude těsto moc tvrdé a náš malý mi to nebude chtít jíst. Nebyla to ale pravda, tvrdé byly jen konce (v rámci mezí) a jinak byla pěkně měkká. Na krájení jsem nakonec použila kráječ na pizzu, s tím to šlo nejlíp. 

Vypadá nějak takto podobně a pokud často jíte pizzu, určitě doporučuji si pořídit. :-) Takže těsto bylo ok a jedl ho i náš malý, takže jsem byla spokojená. :-)


Máte nějaké své osvědčené těsto na pizzu? 
Uvítám nové tipy. :-)

úterý 28. srpna 2012

Domácí ledová káva


Také máte rádi ledovou kávu jako např. tuto


nebo snad tuto


nebo nějakou jinou???

Už jste si někdy četli jejich složení? Ne?? Tak to byste rychle měli!! :-) A víte, že si doma můžete připravit svou vlastní ledovou kávu, která bude mnohem levnější, chutnější, zdravější, bude s Vaší oblíbenou kávou a její příprava vám nezabere víc jak pět minut? A co víc, může to být skutečně káva! :-)
Jo když to tady tak čtu, tak se taky popadám za hlavu, že jsem takovou kávu nedělala už dřív.

Ledová káva
Suroviny:
na 1 porci do skleničky o objemu cca 3 dcl:
  • 2 vrchovaté malé lžíce Cara,
  • 1 malá lžíce kávové směsi Kávička nebo vaší oblíbené kávy (když chci více kofeinovou kávu, tak dám Jacobs Velvet, jinak směs Kávička)
  • 1 a půl malé lžíce třtinového cukru (kdo má radši míň sladké, dá míň :-),
  • mléko (může být i sojové nebo např. jáhlové),
  • voda,
  • 8 kostek ledu.

http://www.kopiluwak.eu/345-thickbox/kavicka.jpg

Postup (tak jednoduchý, až je mi to blbé psát :-)):
  1. V konvici si dáme vařit vodu.
  2. Mezitím do sklenky nasypeme kávu a cukr. Přelijeme horkou vodou (tak do čtvrtiny sklenky).
  3. Přilijeme mléko dle chuti (dávám tak do tří čtvrtin sklenky).
  4. A pak už jen přidáme kostky ledu, které jsme si teda předem dali zamrazit.


Jo a takto podobně u nás frčí i ledový čaj - černý, ovocný, zelený. Akorát jsem jej nevyfotila. A víte vůbec kolik čaje obsahují kupované ledové čaje? Tak to se někdy podívejte. :-) Asi tak nula celá nula nula nic. :-) Jo taky se divím, jak někdo může draze kupovat tak přeslazenou vodu s cukrem. :-)

pondělí 27. srpna 2012

Žemlovka

Protože jsem poslední dobou docela líná nebo i unavená dělat fotky svých jídel, tak jsem zapátrala do svého fotoarchivu a našla jsem právě tuto žemlovku. Je to už delší doba, co jsem ji pekla, ale mám na ni jen ty nejlepší vzpomínky. :-)
Nedávno jsem ji dělala znova, ale protože už ji tentokrát jedl i náš malý syn, tak jsem vypustila ořechy a navíc přidala tvaroh a taky byla výborná. :-)


Tak mě napadá. Já vím, že teďka poslední dobou přispívám méně. Zaměstnává mě hodně můj syn a vše, co s ním souvisí. Tudíž i vyvařování a vypékávání pro něj a taky nově o něm píšu deník. Čím dál víc si uvědomuji, že naše dítě je malý velký zázrak a nechci nic promeškat. Myslím, že každý milující rodič to má stejně a jistě mě chápe. :-)

P.S. A fotky tentokrát dávám bez jakýchkoliv úprav. :-)



Suroviny:
  • 4-5 rohlíků (buď jen bílých nebo v kombinaci s celozrnnými),
  • 400 ml mléka,
  • 3 vejce,
  • 2 větší jablka,
  • hrst rozinek,
  • hrst vlašských ořechů,
  • 2 PL hnědého cukru,
  • 3 PL cukr moučka (nebo znova hnědý cukr),
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být),
  • skořice mletá,
  • máslo na vymazání pekáčku a strouhanka na vysypání.
Postup:
  1. Nejprve si máslem vymažeme a strouhankou vysypeme pekáč.
  2. Pak oddělíme bílka od žloutků.
  3. Žloutky metličkou rozšleháme, přidáme hnědý cukr a mléko.
  4. Rohlíky pokrájíme na kolečka, namáčíme je do mléka a polovinu rohlíků dáme na pekáč.
  5. Jablka oloupeme (většinou ani neloupu), pokrájíme a položíme na rohlíky. Přidáme rozinky, ořechy a skořici. (Kdo má tvaroh, přidá na jablka ještě tvaroh oslazený dle chuti, ale je to dobré i bez něj. :-)
  6. Druhou polovinu rohlíků dáme na jablka.
  7. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Péct budeme asi 10 minut, pak přidáme sníh.
  8. Sníh si připravíme vyšleháním bílků s vanilkovým cukrem a cukrem moučka. Pozn. Jak jste si možná všimli, sníh se mi vůbec nepovedl. Nevím, čím to bylo, prostě jsem šlehala a šlehala, ale hmota nenabývala. Asi nějaký malý žloutek se mi tam schoval. :-) Nicméně z toho já si nikdy nic nedělám. Sníh se mi většinou povede. A když ne, tak je tam holt jenom malá vrstva. To samé v buchtách, nepovedený sníh neřeším. :-)
  9. Po zmíněných deseti minutách zapékání žemlovky na ni přidáme sníh a pečeme ještě asi 20 minut. Pokud bude sníh rychle hnědnout, přikryjeme žemlovku pečícím papírem.

úterý 21. srpna 2012

Velmi milé překvapení

Nedávno mě na blogu Lucie čekalo velmi milé překvapení. A tím překvapením bylo Ocenění Liebster Blog. Potěšilo mě to opravdu hodně, protože v poslední době blog hodně zanedbávám. Věnuji se totiž naplno rodině a když už by zbýval nějaký čas na blog, tak většinou padám do postele. :-) Takže jsem byla velice překvapená a tímto děkuji Lucce za milou zprávu a pokud jste tak ještě neučinili, rozhodně doporučuji zajít na její blog, protože je velice zajímavý a plný netradičních zdravých dobrot a také plný profesionálních fotek. :-)


Věřím, že ve světě velkého internetu existuje spousta zajímavých blogů, které mají málo čtenářů a které stojí za to číst. Proto bylo velmi těžké vybrat pouze pět z nich. O některých jisto jistě ani vůbec nevím, protože se teď aktivnímu hledání nevěnuji. A o některých vím, ale bohužel je teď třeba zapomenu zmínit.

Tady jsou tedy mnou oceněné blogy:
  • http://nevylecitelnaoptimistka.blogspot.cz - Bára, mladá maminka dvou dětí, je dle mého názoru úžasná spisovatelka, její příběhy pohladí na duši svým zajímavým stylem a taky je mi blízká svým životem
  • http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/ - blog píše velmi mlaďounká slečna, která toho ale už v životě hodně prožila, dle mého názoru je na svůj věk velice vyzrálá osobnost a kromě toho je šikovná v mnoha směrech - sportuje, výborně vaří, nádherně kreslí atd. atd. :-)
  • http://zdravejist.blogspot.cz/ - Gurmánka Leňulka píše blogů více, já jsem si vybrala právě tento, protože je mi blízký v tom, co aktuálně řeším i já a to zdravé stravování. Leňulka je ale o několik kroků přede mnou, takže se chodím ráda inspirovat :-)
  • http://vubec.blogspot.cz/ - Koza Réza svůj blog píše už od roku 2010 a nějak nerozumím tomu, že se k ní mnoho čtenářů ještě nedostalo. Její blog stojí určitě za návštěvu minimálně proto, že je to fajn holka a píše fajn články :-)
  • http://vypecenyden.blogspot.cz/ - na tomto blogu najdete skutečná mistrovská díla, co se týče pečení a zdobení nejrůznějším dortů a taky moc hezky nafocená :-)

Tak bohužel pět nominací jsem vyčerpala, tak další blogy se čtenáři do 200 ocením snad jindy při jinší příležitosti. Ale jak napsala Lucie na svém blogu, s tím s ní musím naprosto souhlasit. Není lepší ocenění než to, že někomu něco na blogu pochválíte, že dělá dobře, že se vám líbí, to má pak člověk chuť psát a psát a tvořit. :-)

A jaká jsou pravidla ocenění?
  1. poděkovat osobě, která ocenění udělila
  2. odkázat zpět na osobu, která mi ocenění udělila
  3. navrhnout dalších 5 blogů na ocenění s méně než 200 čtenáři
  4. informovat bloggery o nominaci na ocenění
  5. umístit ocenění na blogu
Všem blogerkám a blogerům zdar! :-)

sobota 11. srpna 2012

Cuketovo-mrkvový perník

Protože je cuketová sezóna v plném proudu a cuketa je tady naše místní zelenina, snažím se toto období využít naplno a jíst cuketu, co to dá. :-) V zimě mi bude teda hodně chybět. :-( :-)

Naše recepty jsou ale na jedno brdo, tak abychom měli nějakou změnu, zapátrala jsem po zahraničních receptech a narazila na tohle. Původně jsem nepředpokládala, že to bude hodně perníková buchta, tak jsem byla trochu zklamaná, pač na perník jsem chuť tolik neměla a považuji ho víc za zimní buchtu. :-) Ale tak s takovou kombinací koření mě to mohlo napadnout. :-) Je to rozhodně velice zdravá varianta perníku. Já jsem původní recept trochu poupravila. Jo a buchta je možná míň mokrá, než taková ta cuketová klasika, kde je jedna velká cuketa, polohrubá mouka, vejce, olej, kakao a třeba kefír nebo mléko.
Ale určitě stojí za vyzkoušení. :-)

Jo a neděste se mou kombinací mouk, já jsem na to prostě ulítlá a snažím se o pestrou stravu. :-D Klidně místo všech těch mouk použijte jenom klasickou polohrubou a nebo třeba půl polohrubé a půl celozrnné.



Suroviny:
  • 1/2 velké cukety,
  • 5 malých mrkví,
  • 4 vejce,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1/2 hrnku třtinového cukru,
  • 1/2 hrnku javorového sirupu,
  • 1 a 1/3 hrnku celozrnné špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku kukuřičné hladké mouky,
  • 1/2 hrnku hrubé mouky,
  • 1/3 hrnku pomletých ořechů (měla jsem lískové),
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 kávové lžičky sody,
  • 2 kávové lžičky skořice,
  • 1/2 kávové lžičky sušeného zázvoru,
  • 1/3 kávové lžičky soli.

Postup:
  1. Cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo.
  2. Totéž uděláme s mrkví, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Pak přidáme na zeleninové směsi všechny mokré suroviny (vejce, olej a javorový sirup) + třtinový cukr. Pořádně promícháme.
  4. Pak postupně přidáváme suché suroviny a průběžně promícháváme. Přidáme tedy mouky, ořechy, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor a sůl.
  5. Pečeme na 210 stupňů asi 30 minut, záleží na velikosti plechu. Použila jsem hlubší.

úterý 7. srpna 2012

Cuketová špaldová buchta

Máte rádi cuketu? Ne. Nevadí. Ano, ještě lepší. :-) Mám tady takový recept, který bude chutnat milovníkům i odpůrcům cukety.

A teď trochu z jiného soudku.
Poslední dobou tady přispívám o dost méně, já vím. Ale je to asi tím, že se u nás doma pořád něco děje. A bohužel to nejsou jenom veselé události, ale nějak bych to tady nechtěla rozebírat...

Vařím a peču ale bez přestávky. Jen nezvládám focení. Hodně se teď soustředím na ovoce a zeleninu ze zahrádky. V tomto období je toho opravdu hodně. A jednou z mých velmi oblíbených surovin je i cuketa. Už dvakrát jsem dělala cuketové placky. Pokaždé jsem je dělala trochu jinak, inspirovat se můžete například u M*, protože ta inspirovala i mě. :-)

Taky se poslední dobou zajímám mnohem intenzivněji o to, co jíme. Soustředím se mimo jiné i na to, čím sladit. Zajímavý článek o cukru je zde. Zajímavé byly i dva díly z pořadu PORT - o cukru a taky něco o éčkách.

Já tentokrát zveřejním recept na cuketovou buchtu. Moje maminka každé léto cuketovou buchtu dělávala a byla moc moc dobrá, protože je vláčná a sníte v ní spousty zeleniny (cukety). Tento recept sice není ten od mamky, protože jsem holt zase experimentovala. A docela to vyšlo, až teda na jednu věc, dala jsem tam jen malou lžičku prášku do pečiva, tak byla trochu zdrclá. Takže doporučuji celý balíček.



Suroviny:
  • 1/2 velké cukety,
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky,
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (čím tmavší tím lepší),
  • 5 PL javorového sirupu,
  • 2 PL medu,
  • 1 kávová lžička skořice,
  • 1 PL kakaa,
  • 3 vejce,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1/2 hrnku vlažné vody,
  • 1 prášek do pečiva,
  • špetka soli.

Postup:
  1. Cuketu oloupeme, vydlabeme jádřinec a nastrouháme nahrubo.
  2. Žloutky si oddělíme od bílků. 
  3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. 
  4. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem, javorovým sirupem a medem, postupně zašleháme olej, a vodu. 
  5. Do mokré směsi vmícháme nastrouhanou cuketu.
  6. Mouky smícháme s práškem do pečiva, kakaem a skořicí.
  7. Sypkou směs přidáme do tekuté. 
  8. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. 
  9. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme asi 25 minut.