úterý 31. ledna 2012

Celozrnný jablečný koláč

Tento koláč by mohl dostat ještě další přívlastky jako velmi rychlý, dietní, nenáročný na suroviny, nemastný nesladký - což teda ne každému vyhovuje.

Suroviny:
  • 400 g celozrnná pšeničná mouka,
  • 2 ks vejce,
  • 65 g hnědého cukru,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • 65 g rostlinného oleje,
  • 300 ml vody,
  • trocha skořice,
  • jablka dle chuti.
Postup:
Mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva, olej a vodu smícháme dohromady - ručně nebo šlehačem.
Směs vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Buchtu poklademe kousky jablek, můžeme lehce pocukrovat a poprášit skořicí.
Pečeme při cca 180 stupních 35 minut.

Poznámky:
Množství surovin si můžete vylepšit dle vlastní chuti, např. přidat více oleje nebo více cukru. Místo vody lze použít mléko.

Zkoušela jsem, jaký formát jablek bude lepší a lepší se mi zdají ty půlměsíčky vpravo



Brokolicová pomazánka se sýrem

Suroviny:
Množství surovin si upravte dle chuti a počtu strávníků.
  • brokolice
  • tavený sýr
  • lučina
  • sůl
Postup:
Brokolici (nebo část brokolice) uvaříme. Pokrájíme na malé kousky, smícháme s taveným sýrem, lučinou a osolíme. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

pátek 20. ledna 2012

Palačinky s kuřecím masem a špenátem

Suroviny:
Na samotné palačinky
  • půl litru mléka
  • 2 vejce
  • špaldová celozrnná mouka
  • hladká mouka
  • olej na smažení

Směs do palačinek
  • 450 g sekaného špenátu
  • 2 kuřecí masa
  • 2 větší tavené sýry
  • 4 stroužky česneku
  • vegeta bez glutamátu na dochucení
  • sůl
  • bazalka
  • trocha oleje
Postup:
  1. Připravíme si směs na palačinky - smícháme mléko, mouku a vejce. Množství mouky jsem neuváděla záměrně. Dělám to vždy by očko. A každý má rád jinou hustotu. Mouku lze použít i jenom hladkou. Se špaldovou je to trochu zdravější varianta.
  2. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky, osolíme, přidáme bazalku.
  3. Na trošce oleje kuřecí orestujeme, přidáme sekaný špenát a pravidelně promícháváme.
  4. Jakmile je špenát rozmrazený, přidáme česnek, 2 tavené sýry a chvilku povaříme. Dáváme pozor, aby se směs nepřipalovala. Do směsi jsem nepřidávala žádnou další vodu, zahuštěné je to pouze těmi sýry.
  5. Až je kuřecí maso hotové, dochutíme ještě vegetou.
  6. Palačinky usmažíme.
  7. A závěr, palačinky naplníme špenátovou směsí.
Palačinky s větším podílem špaldové mouky a více propečené


Palačinky s větším podílem bílé hladké mouky a méně propečené

úterý 10. ledna 2012

Jablečno-mrkvová buchta

Suroviny:
Těsto
  • 400 g mouky (varianty:  250 g špaldové celozrnné mouky a 150 g polohrubé mouky, 400 g polohrubé mouky, 400 g špaldové celozrnné mouky)
  • 3 vejce 
  • 100 g hnědého cukru 
  • 1 dl oleje
  • 3 velká jablka (nebo dle chuti)
  • 2 větší mrkve (nebo dle chuti)
  • 1 kypřící prášek do pečiva


Poleva
  • 80 g čokolády na vaření
  • 80 g másla
Postup:
  1. Z bílků ušleháme sníh. 
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. 
  3. Přidáme olej, nastrouhaná jablka a mrkev. 
  4. Přimícháme do směsi mouku s práškem do pečiva. 
  5. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. 
  6. Hmotu nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečící papír. Pečeme zhruba 40 minut při teplotě 150 stupňů.
Po zchladnutí potřeme čokoládovou polevou.

Poznámky: 
Pokud neholdujete polevám, nemusí být. Buchta bude aspoň zdravější.
Co se týče množství mrkve a jablek, záleží na každém, jak kdo má rád. Buchta je taková vláčná a těžká, to dělají právě ty mrkve a celozrnná mouka.

Buchta bez polevy

Konečná podoba buchty s polevou